Meer weten over een eigen merk bouwen?

Het neerzetten en laten groeien van een eigen merk is een belangrijke stap om een autoriteit in jouw branche te worden. Door een merk te registreren, houdt je als bedrijf de controle over het gebruik van jouw naam, logo en merk identiteit. Veel bedrijven gebruiken het ook om concurrentievoordeel te creëren, omdat andere jouw merk niet meer zomaar mogen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan betaalde online campagnes, waarin alleen jij nog jouw bedrijfsnaam mag gebruiken.

Veelgestelde vragen

Een goede bedrijfsnaam is een unieke en makkelijk te onthouden naam, een naam die een duidelijk beeld geeft van jouw product of dienst. Belangrijk is dat een bedrijfsnaam goed uitspreekbaar is voor de doelgroep maar ook visueel goed inzetbaar is.

Een professionele bedrijfsnaam helpt om jouw bedrijf te promoten. Door het kiezen van een professionele bedrijfsnaam kun je veel op marketingkosten besparen. Een goede naam helpt namelijk om jouw bedrijf te onderscheiden van anderen en vaak ook tot een hogere Clickthrough rate (CTR) vanuit zoekmachines.

Nee, je kunt niet zomaar elke bedrijfsnaam gebruiken waarvan de domein nog vrij is. Er zijn regels en wetten met betrekking tot het gebruik van bedrijfsnamen. Zo moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de bedrijfsnaam geen inbreuk maakt op de rechten van een ander bedrijf of merk. Je kunt deze rechten terugvinden in het merkenregister van BOIP.

Het basis tarief voor het registreren van jouw merk bij de BOIP is al mogelijk vanaf €244 voor 10 jaar. Dit is voor één klasse. De exacte prijs is afhankelijk van het product of dienst dat je wilt registreren. De kosten voor het verlengen van je merkregistratie met 10 jaar is €263.

Meer informatie vind je op de website van BOIP.

Heb je een mooie bedrijfsnaam gevonden en gekocht dan kun je jouw bedrijfsnaam als merk laten vastleggen bij BOIP. Je laat dan jouw bedrijfsnaam registreren bij het Benelux Merkenbureau. Dit geeft je bescherming tegen het gebruik van deze naam door anderen in jouw klasse.